Selam Dostlar 

Bugün donanım incelememizi ramler üzerine yapacağız. 

Üretilen  ilk ram olan "Manyetik Çekirdek Hafıza" 1951 de Harvard Üniversitesinde Mıt laboratuvarında tasarlandı. Bilgileri etrafı kablolarla sarılı, küçük manyetik seramik halkalar arasındaki kutuplaşma aracılığıyla kaydediyordu. Bugünün aksine güç kaynağı kapatılsa bile bilgiler hafızada tutuluyordu. 
Silikon ramlerin üretilmeye başladığı 1971 yıllına kadar kullanılmaya devam etmiştir. 




Ram Çeşitleri 


1 Boyutuna Göre Ram Bellekler ;

30 pin SIMM Bellek : Eski bilgisayarlar da kullanılan bellek tipi oldukça küçük olan anakart bellek yuvasına takılmaktaydı.

72 pin SIMM Bellek : 1995 yılında Pentium I ile kullanımaya başlandı daha sonra Pentium II ile kullanımdan kalkmıştır. Anakartta kullanılan pin sayısı 72 idi. 

168 Pin DIMM Bellek : Pentium III Anakartlarlar da bu 168 dişli bellekler kullanılmıştır. EDO ve SDRAM modellerinde bu boyutlar kullanılmıştı. 

184 Pin R - DIMM  Bellek : Pentium IV anakart modellerinde kullanılan DDR ve RD Ram lerde  bu boyutlarda  kartlar kullanılmıştır. 



Elimde Bulunan DDR 2 1 GB Kart 




2 - Üzerindeki Yongalara Göre Ram Bellekler : 


Stardart RAM Bellekler :  Günümüzde kullanılmamaktadır.

EDO-RAM Bellekler :  Bu bellek türüdü yine daha hızlı olmasına karşılık pentium I ve III serisinde kullanılabilir yuva bulunmamaktadır.

SDRAM Bellekler : 10 12 ns hızında ve 66 Mhz veri yolu hızı sunmaktaydı.

DDR SDRAM Bellekler : SDRam lerin 2 katı hız sunmaktadır.


Günümüzde artan teknolojiyle birlikte DDR 2  - DDR 3 - DDR 4 ve 5 şeklinde gelişim göstermiştir. Soğutuculularıda mvcuttur. Günümüzde 2 GB ram ler artık kalmamıştır. Daha doğrusu gerek oyun gerek uygulamalar olsun yüksek kapasite ve Mhz istemektedir. 4 - 8 - 16 - 32 GB gibi.

Eski tip Ramleri bulmak oldukça güç ve pahalıdır. DDR 2 gibi güvenebilirseniz ikinci el satan yerlerden temin edebilirsiniz.

Ramler de ayrıca önemli bir noktada Mhz dir. Alacağınız ya da toplayacağınız pc de bütcenizi sarsmayacak ve ileride sizi zora sokmayacak şekilde davranmanız yararlı olacaktır.



Günümüzde kullanılan soğutuculu RAM örneği

Evet dostlar umarım yazımı beğenmişsinizdir. Eklemek istediğiniz ve hatalı bulduğunuz bir nokta var ise lütfen yorum bölümünden paylaşın.